JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen:

Arbeidsmandsforbundet vil ha videreført vedtak om statlig mineralselskap

På forrige LO-kongress ble det vedtatt at LO skal jobbe for etablering av et statlig mineralselskap.Under årets kongress står det ingenting om at LO skal jobbe for dette, hverken i forslag til handlingsprogram eller næringspolitisk uttalelse. Det vil bergverksarbeiderne Frank Toks og Jørund Båtstad endre på. 
Jørun Båtstad (t.v.) fra NAF avdeling 5 Innlandet og Otta Skifer, og Frank Toks, hovedtillitsvalgt ved Titania, vil ha en større satsing på mineralnæringen.

Jørun Båtstad (t.v.) fra NAF avdeling 5 Innlandet og Otta Skifer, og Frank Toks, hovedtillitsvalgt ved Titania, vil ha en større satsing på mineralnæringen.

Jan-Erik Østlie

ane.borrud@lomedia.no 

Etter LO-kongressen i 2017 sto jubelen i taket i Arbeidsmandsforbundet. I det vedtatte handlingsprogrammet sto det: «Det må jobbes for at det etableres et statlig mineralselskap som skal ha som oppgave å forvalte store verdier som finnes på norsk territorium».

Både den gang forbundssekretær Anita Johansen og gruvearbeider Frank Toks, frydet seg. 

Dette skjedde på LO-kongressen tirsdag

Vedtaket videre

Under årets LO-kongress står det ingenting om at LO skal jobbe for å få på plass et statlig mineralselskap, hverken i forslag til handlingsprogram eller næringspolitisk uttalelse. Det vil Frank endre på. 

Han foreslo et nytt kulepunkt under statlig eierskap i næringspolitisk uttalelse: LO vil jobbe for å etablere et statlig mineralselskap som skal ha som oppgave å bidra med kapital, forvalte og videreforedle de store verdiene som finnes på norsk territorium.

Må svekke avhengigheten av Russland og Kina

Fra talerstolen påpekte Frank at Europa forbruker 30 prosent av verdens mineraler, men produserer kun 3 prosent. 

– Det gjør at vi er avhengige av andre land, som Russland. Og la oss være ærlige: Vi har ikke veldig lyst til å være avhengig av Russland! 

Han pekte videre på at Kina kontrollerer over 80 prosent av flere av de mineralene Norge og Europa er helt avhengige av for at samfunnet skal fungere.

– Og for å si det sånn: Det er ikke noe gøy å være avhengig av Kina heller! Derfor må Europa, og Norge, bidra til å svekke denne avhengigheten.

På norske hender

Ifølge Frank er anslåtte verdiene på mineralressursene på fastlandets-Norge 2.500 milliarder kroner.

– Hvis vi regner på verdien av å hente det opp og utvinne alt dette er verdien beregnet til 8.000 milliarder. 8000 milliarder! Det er nesten et helt oljefond! Her er noe av det vi skal leve av etter oljen! Her ligger løsningen på det grønne skiftet! 

Han pekte på at det i dag stort sett er utenlandske investorer som henter verdien av disse forekomstene.

– Vi bør finne en måte å sikre at mer av disse verdiene blir igjen i Norge. At disse verdiene kommer fellesskapet i større grad til gode. Vi må etablere et statlig mineralselskap som går inn på eiersiden og bidrar med investeringsmidler, slik at mineralene blir på norske hender i større grad enn i dag. Andre land, som f.eks. Finland har de klart det fint, hvorfor skal ikke vi også gjøre det, spurte han. 

– Sats mer på mineralforekomstene

Jørund Båtstad snakket også om mineralnæringas betydning under kongressen i går. 

Hans budskap var at Norge må satse på utvikling og foredling av mineralforekomstene, og at forekomstene må eies og styres av fellesskapet.

– For å kunne gjennomføre det grønne skiftet og nå fastsatte utslippskutt i henhold til Paris-avtalen, er mineralutvinning en forutsetning. Selv om vi øker graden av gjenvinning, vil behovet for mineraler og metaller dobles flere titalls ganger de neste 20 – 30 år, sa han til LO-kongressen. 

Han pekte på at Norge har verdensledende teknologi og kunnskap for å kunne utvinne mineraler på en miljømessig forsvarlig måte. 

– Store deler av dagens utvinning og foredling av mineraler gjøres i land hvor tanke på miljø, klima og arbeidernes rettigheter er nærmest fraværende. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse